– enkel overnatting ved fjorden.
Ideen om kystleden kommer fra tidligere tiders «åreskifte».

Hyttene var overnattingssteder der den reisende kunne skifte både rorkar og båt, hvile og vente på god bør. I dag leies kystledhyttene ut til feriegjester. På Hurumhalvøya finnes fire kystledhytter: Fiskerhytta i Sandspollen, Ranvikholmen utenfor Tofte, Båthuset på Skogsborg og for første gang i sommer: Bakkeskjær utenfor Holmsbu.

1. Bakkeskjær Den vesle hytta har fantastisk beliggenhet på en liten holme rett utenfor Holmsbu. Hytta er vernet, og opprinnelig en gammel fiskebu. Den er nyrestaurert i samråd med vernemyndighetene og leies ut til publikum for første gang nå i sommer. På Bakkeskjær finner du sengeplass til seks personer, det er propan og toalettløsning, men vann må du ro med deg fra land, i den lille robåten som tilhører hytta og som ligger på fastlandet.
2. Fiskerhytta Den 12 kvadratmeter store Fiskerhytta ligger i naturskjønne omgivelser innerst i Sandspollen sør for Sætre. Du når den med buss eller bil, til fots langs Kyststien eller med båt. Hytta har verken strøm eller innlagt vann, men er utstyrt med propan kokeapparat. Fiskerhytta er full av historie. Opprinnelig var den en vakthytte i en tid med rikt makrellfiske. Makrellen ble rodd til Christiania eller Drøbak. Sandspollen var et av de viktigste fiskestedene i Indre Oslofjord. Fisket tok slutt på 1950-tallet, og etter det ble Fiskerhytta benyttet som sommersted. Mang en fisker og badegjest har risset navn og årstall inn i Fiskerhyttas laftede tømmervegger. Hytta ble bygget i 1915 av bonden på Slottet gård og ble renovert i 2009.
3. Båthuset Det mer enn 100 år gamle Båthuset har svært enkel standard, men ligger flott til helt nede i strandkanten på friområdet Skogsborg, i sundet mellom Åros og Sætre. Båthuset har ikke innlagt vann, men vannkran utenfor hytta. Det finnes felles sanitæranlegg på området som kan benyttes av alle. Kjøkkenet i Båthuset er enkelt utstyrt og har dekketøy til 20 personer. Du når Skogsborg både med bil, buss og båt. Slemmestad Arbeiderforening kjøpte stedet i 1946 og brukte det som feriehjem for arbeiderne fram til sementfabrikken ble nedlagt. De siste 12 årene har Båthytta vært kystledhytte.
4. Ranvikholmen Ranvikholmen utenfor Tofte er en liten perle med en flora og geologi som er vel verd en liten ekspedisjon. Øya er nemlig del av en gammel vulkan, og lavabergartene har lik sammensetning som på Madeira og Kanariøyene. Selve hytta er en gammel vakthytte med ett rom, kjøkkenkrok og sengeplass til fire. Du må ha egen båt for å nå Ranvikholmen.
5. Eldhuset, Stranda, Badstua og Bergholmen Bergholmen rett ved Oscarsborg har en to etasjes kystledhytte med 22 sengeplasser, kjøkken og oppholdsrom. Håøya er den største øya i Indre Oslofjord, og her ligger det tre kystledhytter. Eldhuset har sju det samme har Stranda. Badstua har to sengeplasser. Kilder: Oslofjorden Friluftsråd og Kulturhistoriske hefter fra Follo museum Hilde M. Løkken